Nasi klienci
Naszymi klientami są sportowcy trenujący rekreacyjnie jak i kulturyści, osoby dbające o zdrowie, osoby odchudzające się, ciężko pracujący fizycznie a czasem osoby chore.
Hmmm, tak duże różnice, a oni wszyscy stosują odżywki białkowe?
Po co, na co i dlaczego?
Dla sportowców trenujących na przykład sporty sylwetkowe, odżywianie jest sprawa kluczową. Zapotrzebowanie na białko w tej grupie jest zwiększone i oprócz białka chodzącego z mięsa, jaj, ryb i sporadycznie innych produktów, większość pije jeszcze shake’i proteinowe.
Żeby nie przeciążać przewodu pokarmowego zbyt dużo ilością mięsa, wybierają jedną lub dwie porcje odżywki białkowej, która jest lekkostrawna i pomaga szybko zregenerować uszkodzenia mięśniowe po ciężkich treningach siłowych.
Osoby trenujące rekreacyjnie również mogą korzystać z tego sposobu, jednak w ich przypadku nie ma potrzeby codzienne wypijać shake. Wystarczy 2-3 razy w tygodniu po każdym treningu. Przyśpieszymy wtedy regenerację i skrócimy potreningową bolesność mięśni, czyli potoczne „zakwasy”.
Osoby odchudzające się
W tej grupie panuje mit, że od białka się chudnie. Nie jest to do końca prawdą. Chudniemy od deficytu kalorycznego, zmniejszenia ilości cukru i niezdrowych tłuszczy, a białko jest nam w stanie pomóc to osiągnąć.
Możemy na przykład zamienić niezdrową przekąskę w pracy (np. baton, czy croissant) na shake’a białkowego z garścią malin, czekoladą gorzką. Dostajemy w ten sposób zdrowy i smaczny posiłek, niskokaloryczny o małej zawartości cukru i niezdrowych tłuszczy. Z drugiej strony zwiększona ilość białka w diecie wspomaga metabolizm i redukcję, ale pamiętamy – wyłącznie przy ujemnym bilansie kalorycznym. Sam shake białkowy, bez zmiany diety, nic nie zdziała.
Osoby chore i niedożywione
Do naszego sklepu często lekarze przysyłają swoich pacjentów, którym zalecają odżywki białkowe lub białkowe zamienniki posiłków (nutradrinki).
Przy niektórych jednostkach chorobowych jak nowotwory, przed i w trakcie chemioterapii należy zwiększyć udział białka i kalorii w diecie. Jest to ważne szczególnie, gdy pacjent ma problemy z przyjmowaniem stałego posiłku lub zwyczajnie nie ma apetytu. Układ odpornościowy potrzebuje białka, aby sprawnie funkcjonować. W przypadku chorób jelit i żołądka mamy do czynienia z zaburzeniami trawienia i wchłaniania posiłków. Wtedy lepiej podać łatwo przyswajalne proteiny niż ciężkostrawne mięso. Odżywka białkowa typu izolat lub hydrolizat, najlepiej bez laktozy, będzie idealnym rozwiązaniem. Jest smaczna, w płynnej postaci i momentalnie odżywi organizm. Wszędzie tam, gdzie osoba ma problem z przyswojeniem mięsa, można sobie pomóc szejkiem białkowym.Pamiętajmy, że tylko dobrze zbilansowana dieta jest w stanie pomóc nam w budowaniu sylwetki, redukcji, czy poprawie zdrowia. Jeżeli z jakiegoś powodu nie jesteśmy w stanie zjeść odpowiedniej ilości białka z pożywienia, odżywki proteinowe mogą nam pomóc. Pod warunkiem oczywiście, że będą dobrej jakości, a takie na pewno znajdziecie w naszym sklepie.