Naturalny sposób na cholesterol

Choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną zgonów w Polsce. Do ich powstawania prowadzą przede wszystkim zła dieta, brak ruchu oraz nadmierny stres. Zły tryb życia przyczynia się do podniesienia poziomu cholesterolu oraz homocysteiny. O ile termin cholesterol jest znany wszystkim, to homocysteina już niekoniecznie, a jest równie istotna w zapobieganiu chorób krążeniowych.

 

Co to jest cholesterol?

 

Cholesterol to związek chemiczny, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest on składnikiem błon komórkowych i prekursorem niektórych witamin. Odpowiada za syntezę hormonów steroidowych i kwasów żółciowych. Częściowo powstaje w naszym organizmie, w wątrobie, a częściowo pochodzi z pokarmu, który spożywamy. Zbyt niski poziom cholesterol zaburza przebiegające w organizmie przemiany organiczne, ale niestety zbyt wysoki poziom prowadzi do groźnych chorób układu krążenia. Wielu ludzi sądzi, że problem cholesterolu dotyczy tylko ludzi starszych po 60. roku życia. W świetle ostatnich badań, jest to bardzo mylne podejście- aż 50% Polaków już po 30.roku życia boryka się z problemem podwyższonego poziomu cholesterolu. Dlatego niezależnie od wieku, nie należy wykluczyć podwyższonego poziomu cholesterolu.

Cholesterol to substancja tłuszczowa, która nie rozpuszcza się we krwi. Transport międzykomórkowy odbywa się zatem za pomocą specjalnych nośników- lipoprotein. Wyróżnić można dwie podstawowe lipoproteiny: LDL ( liporoteina o małej gęstości) oraz HDL ( lipoproteina o dużej gęstości).

 

Rozpowszechnianie hipercholesterolemii
w Polsce w podziale na grupy według wieku i płci

Źródło: Stefaniuk P. „Podwyższony cholesterol – przyczyny, zasięg problemu w Polsce oraz profilaktyka”

Uwaga! Ponad 50% Polaków boryka się z problemem podwyższonego poziomu LDL – cholesterolu

Co to jest homocysteina?

O tym, że przyczyną chorób miażdżycowych jest cholesterol, wiadomo powszechnie. Jak się jednak okazuje, na rozwój miażdżycy wpływa także inny, na razie mniej znany, ale równie istotny czynnik. W ostatniej dekadzie do rangi istotnego czynnika zagrożenia miażdżycą urosła homocysteina. Jest to aminokwas siarkowy, nie będący składnikiem naszej diety. Badania ostatnich lat udowodniły, że podwyższone stężenie homocysteiny we krwi jest m.in. szkodliwe dla naczyń krwionośnych i prowadzi do szybkiego rozwoju zmian miażdżycowych. Dlatego też choroba wieńcowa, zawały serca oraz udary mózgu występują także u ludzi z niskim stężeniem cholesterolu, za to z podwyższonym poziomem homocysteiny.

Wyniki badania o NATPOL PLUS biją na alarm: ponad 1/4 Polaków ma toksyczny poziom homocysteiny. O wadze tego problemu świadczy chociażby fakt, że w Polsce rok 2005 był Rokiem Homocysteiny, ogłoszonym przez Polskie Towarzystwo Badań nad Miażdżycą.

JAKIE SĄ PRZYCZYNY HIPERHOMOCYSTEINEMII?

Podstawową przyczyną podwyższonego stężenia homocysteiny w organizmie jest:
niedobór witamin z grupy B i kwasu foliowego. 

Wysokie stężenie homocysteiny we krwi spowodowane jest zbyt rzadkim spożywaniem świeżych owoców i warzyw, co prowadzi do niedostatku folianów i zaburzenia procesu remetylacji homocysteiny. Ponadto inne czynniki, całkiem prozaiczne, takie jak palenie tytoniu, nadmierne spożywanie alkoholu, picie kawy i nieodpowiednia dieta mogą sprzyjać gromadzeniu się homocysteiny w organizmie. Aby zachować prawidłowy poziom homocysteiny, należy regularnie dostarczać organizmowi kwas foliowy oraz witaminy B6 i B12.

Z pomocą przychodzi natura.

cholesterol serce

 

Monakolina K jest fitostatyną (naturalną lovastatyną), pochodzącą z czerwonego ryżu poddanego fermentacji grzybem Monascus purpureus. Utrzymuje prawidłowy poziom lipidów (LDL cholesterolu, HDL cholesterolu i trójglicerydów)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), potwierdził rolę monakoliny K w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Wprowadzenie do codziennej diety produktów zawierających monakolinę K jest więc ważnym elementem ochrony serca i układu krążenia.


Jak działa monakolina K?

Monakolina K – podobnie jak statyny – hamuje czynność enzymu reduktaza HMG-CoA (reduktaza 3-hydroksy-3-metyloglutarylo-koenzymu A). Reduktaza HMG-CoA to enzym wątrobowy, regulujący ilość syntetyzowanego cholesterolu, a więc również wpływa (wraz z HDL) na poziom LDL-cholesterolu w osoczu.

Skuteczność monakoliny K potwierdzona badaniami klinicznymi:

Procentowa zmiana zawartości lipidów w surowicy krwi (total cholesterol, trójglicerydy) po 8-tygodniowej kuracji preparatem zawierającym monakolinę K vs placebo

Monakolina K - ekstrakt z czerwonego ryżu

Randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą, wykonane na próbie 79 pacjentów, w wieku 23-65 lat, średnia wyjściowa poziomu LDL- cholesterolu 203,9 mg/dl. Źródło: Cheng-Chien Lin, Tsai-Chung Li, Ming-May Lai, Clinical Study, Efficacy and safety of Monascus Purpureus Went in subjects, European Journal of Endocrinology (2005) 152 679-686

Monolipid K® suplement diety

Monolipid K® to suplement diety zawierający w swoim składzie unikalną kombinacje ekstraktu z czerwonych drożdży ryżu (standaryzowanego na zawartość Monakoliny K – fitostatyny) oraz witaminy B6, B12 i kwasu foliowego. Monakolina K to naturalna statyna, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził korzystne działanie w przypadku spożywania 10 mg Monakoliny K z produktów sfermentowanego czerwonego ryżu.Dorośli: 1 kapsułka dziennie, popijając wodą. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.Rekomendacje:

Witaminy B6B12 i kwas foliowy dodatkowo wpływają na prawidłowy metabolizm homocysteiny w organizmie. Homocysteina uważana jest za niezależny czynnik rozwoju m.in.:
  • Zmian miażdżycowych
  • Zawału mięśnia sercowego
  • Udaru mózgu
  • Zmian zakrzepowych
Do produkcji Monolipid K i Monolipid K Forte użyto surowca tylko z wynikiem negatywnym na zawartość cytryniny
Dodatkowo Monolipid K® został wzbogacony o naturalny Koenzym Q10 (ubichinon) pozyskiwany w procesie fermentacji oraz Chrom.

Suplement Monolipid K® jest dostępny w naszym sklepie.