Odporność organizmu

Odporność organizmu to obecnie temat nr 1!​

Nie ma żadnego pojedynczego produktu naturalnego oraz suplementu diety, który zapewnia nam ochronę przed infekcjami.

O odporność warto dbać i pracować nad nią nieustannie!

Czujemy się w obowiązku propagować dobre praktyki, które są w stanie Was wspomóc!

Stosujcie się do obecnych zaleceń lekarzy i specjalistów.

👉 PAMIĘTAJCIE – jesteśmy do Waszej dyspozycji w zakresie doboru suplementów, które wspomagają w zachowaniu odporności.

SEN – Przemęczony organizm jest podatny na infekcję. Dlatego nie warto zarywać nocy. Dorosły człowiek potrzebuje ok. 8 godzin snu na dobę. Kiedy śpisz głęboko i nic cię nie wybudza, wzrasta liczba limfocytów w twoim organizmie.

AKTYWNOŚĆ – Doskonałą receptą na zwiększenie odporności jest aktywność fizyczna. Lekarze podpowiadają, że powinniśmy korzystać z wzoru: 3x30x130. Można go przetłumaczyć w następujący sposób – co najmniej 3 razy w tygodniu poświęcaj 30 minut na ruch. Wybieraj taki sposób aktywności, np. bieganie, jazda na rowerze, pływanie, by tętno osiągało wartość 130 uderzeń na minutę.

ZDROWE JEDZENIE – W diecie wzmacniającej odporność powinny się znaleźć warzywa i owoce, które obfitują w tzw. antyoksydanty (przeciwutleniacze), a które – walcząc z wolnymi rodnikami – sprzyjają naszej odporności. Są to głównie witaminy A, C i E, zawarte m.in. w marchwi, szpinaku, brokułach, pomidorach, papryce (zwłaszcza czerwonej), cytrusach oraz porzeczkach czarnych, czerwonych i truskawkach (także mrożonych).

WITAMINA C – Dieta wspierająca odporność powinna być bogata w witaminę C, która zwiększa produkcję limfocytów i jest silnym antyoksydantem. Chroni również białka błon komórkowych oraz neutralizuje wolne rodniki. Działa immunostymulująco, poprawiając pracę układu odpornościowego. Źródła witaminy C to: papryka, natka pietruszki, dzika róża, cytrusy, czarna porzeczka, kalafior, pomidory czy brokuły. Rekordzistką pod względem zawartości witaminy C jest acerola. Jeden niewielki owoc wielkości wiśni zawiera 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.

WITAMINA D – Suplementuj witaminę D. O ile wiosną i latem nie brakuje jej w organizmie, gdy spędzamy sporo czasu na świeżym powietrzu, o tyle już podczas chłodnych miesięcy roku w naszych szerokościach geograficznych wszyscy cierpimy na jej niedobór. A gdy w organizmie jest za mało witaminy D, łatwiej zachorować na grypę i się przeziębić. To dlatego, że wpływa ona bezpośrednio na aktywność limfocytów i sprawia, że lepiej radzą sobie z różnymi patogenami.

PROBIOTYKI – Stosowanie probiotyków zmniejsza ryzyko infekcji. Istotna jest jakość probiotyków. Badania wskazują, że 89% badanych próbek przed końcem terminu ważności ma mniejszą liczbę żywych komórek bakterii niż deklarowana.